Tellus – seizoen 1

Informatie

RegieJukka-Pekka Siili
Jaartal2014
Releasedatum08-09-2015
Speelduur300 minuten
DistributeurLumiére
CastMinka Kuustonen, Pirkka-Pekka Petelius en Lauri Tilkanen

Vijf eco-activisten, waaronder Eevi Forsman, voeren onder de naam Tellus al een aantal jaar sabotage uit tegen milieuonvriendelijke organisaties. Elke actie wordt zorgvuldig gepland om geen mensen in gevaar te brengen. Dan maken ze een fout en valt er per ongeluk een dode tijdens één van hun missies. Onder leiding van Taneli Lokka wordt een klopjacht gestart naar Tellus. Hierdoor komen de leden van de groep voor de moeilijke keuze om hun strijd te staken, of door te zetten, maar dan wel op een radicale manier. Ondertussen maakt Forsman kennis met Alex Jäntti, de leider van een andere activistengroep. Ook hij moet beslissen hoe ver hij wil gaan voor zijn overtuigingen.       

Tellus is een Finse crimeserie van in totaal zes afleveringen die elk zo’n 50 minuten duren. Meteen in de eerste aflevering zien we hoe drie mannen en twee vrouwen een bedrijf in vuur en vlam zetten. De twintigers vormen samen de activistengroep Tellus, wat vanuit het Latijns vertaald aarde betekend. Als kijker weet je niet precies wat het bedrijf doet, maar wel is al snel duidelijk dat het om milieuonvriendelijke activiteiten gaat. Nog nooit heeft Tellus een fout gemaakt en de politie tast dan ook in het duister naar hun identiteit. Tijdens deze actie gaat het echter gigantisch mis als een schoonmaker levend verbrand wordt. De schok onder de leden van Tellus is groot. De vraag die hierdoor meteen opgeroepen wordt is: Hoe ver ben je bereid om te gaan voor je idealen?

In de serie zien we vooral hoe drie personages worstelen met deze vraag. Ten eerste zien we Forsman, zij is min of meer de leider van Tellus. Na de dood van de schoonmaker vraagt zij zich af wat voor invloed hun acties eigenlijk hebben. Forsman wil zo min mogelijk opvallen en leidt daarom een eenzaam bestaan. Wanneer zij verliefd wordt op Jäntti gaat Forsman nadenken hoe ver zij wil gaan voor haar idealen. Ook zien we Lokka, hij is een agent die al jaren onderzoek doet naar Tellus. Na de dood van de schoonmaker zit hij de leden van Tellus op de hielen. Zijn idealen veranderen echter en hiermee zijn zoektocht naar Tellus. Het hoe en wat van deze verandering wordt nooit helemaal duidelijk. Daarnaast zien we Jäntti, hij is de leider van een vreedzame activistengroep. Steeds meer leden van zijn groep zijn voor acties die buiten de wet omgaan. Dit en zijn gevoelens voor Forsman zetten Jäntti aan het denken hoe ver hij wil gaan voor zijn idealen.

De namen en gezichten van de acteurs zullen waarschijnlijk niet meteen een belletje doen rinkelen. Wat niet is kan natuurlijk nog komen en het zegt hoe dan ook niets over de prestaties van de acteurs. Belangrijkste personage in de serie is Forsman, gespeeld door Minka Kuustonen. Als kijker zie je Forsman op een unieke manier met haar twijfels en vragen omgaan. Zo zie je haar onder andere praten tegen haar overleden moeder. In de rol van Lokka zien we Pirkka-Pekka Petelius. Hij is zo’n acteur die precies de juiste uitstraling heeft voor de rol van een agent die een klopjacht leidt. Verder zien we Lauri Tilkanen als Jäntti. De liefde tussen hem en Forsman krijgt steeds meer aandacht en dit is eigenlijk net iets teveel van het goede.

Extra’s: Voordat je in het hoofdmenu terecht komt, komt eerst een trailer van Lumière Crime Series voorbij. Hiermee krijg je een korte blik op de series die Lumière zoal heeft uitgebracht. Hiernaast staan er nog drie andere trailers op de twee disc tellende dvd-uitgave. De trailers die zijn bijgevoegd zijn van The Team – seizoen 1, Acquitted en The Heavy Water War. Verder is er geen spoor van extra’s te bekennen, maar aangezien deze weinig zouden toevoegen is dit geen gemis.

Tellus – seizoen 1 is een serie die sterk opent door direct een maatschappelijk vraagstuk voor je voeten te werpen. Hoe ver ben jij namelijk bereid om te gaan voor je idealen? Deze vraag zet je aan het denken waar je grens eigenlijk ligt. Gaandeweg krijgen de liefdesperikelen tussen Forsman en Jäntti steeds meer aandacht. Dit zorgt er helaas voor dat het maatschappelijke vraagstuk naar de achtergrond verdwijnt. Ondanks dat zijn we benieuwd hoe het de leden van Tellus verder zal vergaan. Naar aanleiding van het slot lijkt er een tweede seizoen te komen en zullen we hier dus vanzelf achter komen.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

25 september, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer