Jack Bestelt een Broertje

Informatie

RegieAnne de Clercq
Jaartal2015
Releasedatum23-06-2015
Speelduur84 minuten
DistributeurJust Film
CastMatsen Montsma, Yenthe Bos, Tygo Gernandt, Patrick Stoof, Rick Paul van Mulligen, Gijs Naber, Georgina Verbaan en Jelka van Houten

Jack is 7 jaar en woont als enigst kind bij zijn twee moeders. Voor zijn achtste verjaardag wil Jack dolgraag een broertje, zodat hij niet zo eenzaam is. Als zijn moeders hem Broer Konijn, een grote Vlaamse Reus, voor zijn verjaardag geven, besluit Jack zelf maar een broertje te bestellen. Via het internet komt hij op een app waar je Willies kan bestellen. Er is Jack namelijk door zijn moeders verteld dat je deze Willies aan een vrouw moet geven, zodat ze een dikke buik krijgt waar een baby in gaat groeien. Gewapend met zijn waterpistool gaat hij als superheld Super Jack naar iedere geschikte donor om zo de Willies in zijn bezit te krijgen. Helaas verloopt zijn zoektocht niet zonder kleerscheuren en komt Jack de meest uiteenlopende figuren tegen, iets wat natuurlijk niet altijd zonder gevaar is.

Anne de Clercq maakt met deze film haar debuut als regisseuse op het grote witte doek. Van onervarenheid is echter geen sprake, want ze heeft eerder al wel de regie van veel televisieseries op haar naam geschreven. Zo regisseerde ze maar liefst tien afleveringen van de serie Feuten en zat ze ook op de regiestoel van vier afleveringen van Verliefd op Ibiza. Nu is daar dus het pretproject Jack Bestelt een Broertje bij gekomen. Ambitieus als de Clercq is, schreef ze met hulp van scenariste Anne Barnhoorn ook het script voor de film. Barnhoorn was eerder verantwoordelijk voor het scenario van de veelgeprezen film Aanmodderfakker, waar ze een Gouden Kalf voor Beste Scenario voor won. Met deze informatie in je achterhoofd staat de film eigenlijk al twee tegen nul voor.

In de rol van Jack zien we Matsen Montsma, die met deze film zijn filmdebuut maakt en zijn rol heel erg goed vertolkt. Hij werd door de ondertussen zeer ervaren Georgina Verbaan onder haar hoede genomen, die Jacks moeder Lea speelt. Verbaan is de laatste jaren zeer productief als actrice en was dit jaar onder meer te zien in De Surprise. Sanne is zijn andere moeder en zij wordt gespeeld door Jelka van Houten, die we eerder dit jaar nog zagen in de serie Gouden Bergen. Van Houten speelde nog niet zolang geleden ook al in de kinderfilm Midden in de winternacht, dus we kunnen gerust stellen dat de volwassen cast genoeg ervaring heeft met rollen in kinderfilms. Ook Tygo Gernandt zien we terug in de film en ondanks dat zijn rol niet al te groot is, zet hij misschien wel één van de meest komische rollen uit de film neer als Berend. Berend is een ex-crimineel, die dan misschien wel heel stoer en gevaarlijk doet, maar die stiekem een klein hartje van goud heeft.

Jack Bestelt een Broertje snijdt een onderwerp aan waar veel ouders nogal moeite mee hebben in de communicatie met hun kroost. Want: ‘hoe zit dat toch met een baby en waar komen ze vandaan?’. Dit wordt allemaal op een zeer kinderlijke wijze uitgelegd waarbij je als volwassene niet teveel moet gaan doordenken. Juist dat gegeven maakt het dat kind en ouder om totaal verschillende grappen zullen moeten lachen bij deze film en dat is een verdienste van de makers. Waar de kroost zal lachen om de grappen die Jack uithaalt bij de mensen die hij bezoekt om de Willies te bemachtigen, zullen ouderen juist meer lachen om het dubbele gevoel dat ze bij bepaalde grappen krijgen. Zo vraagt Jack doodleuk aan iemand om zijn Willies, waarna die persoon hem wat wantrouwig aankijkt en daar bovenop vraagt of hij dat wel aan zijn moeder heeft gevraagd. Het zijn van die komische momenten, bedoeld of onbedoeld, waarbij de tranen je bijna over je wangen biggelen.

Het avontuur dat Jack beleeft is leuk en voor kinderen zelfs spannend. Als Jack bij Erik de Perik komt, een man die zichzelf voor een bonenetende superheld uitgeeft, is het dolle pret. Erik de Perik is een, en laten we het even politiek correct houden, atletisch gezette man in een veel te klein spandex-pakje. Het is natuurlijk wel poep-en-pieshumor, maar dit doet het altijd goed bij de kinderen. Het camerawerk is misschien iets te kleurrijk, maar gelukkig werkt dat niet storend bij een film als deze en is de film daarnaast leuk genoeg om daar doorheen te prikken. De makers hebben alles namelijk zo in elkaar gezet dat het ook voor volwassenen leuk is om naar te kijken, waarbij je dus de conclusie kan trekken dat de film zich letterlijk op jong en oud richt. En dat is nou net iets waar veel andere kinderfilms vaak de mist in gaan.

Extra’s: Naast de trailer van de film kan je naar de videoclip van de leuke titelsong van Sarah & Julia kijken, genaamd Ik ben ik, jij bent jij. Hiernaast zijn er ook nog een vijftal zeer korte filmpjes, van ongeveer dertig seconde per stuk, op de schijf te vinden waarin de karakters zichzelf nog even wat toelichten. We kunnen ons een beter gevulde schijf voorstellen en zeker omdat het een kinderfilm betreft hadden de makers misschien even wat ruimte moeten maken voor de bloopers. Dit zou het ongetwijfeld goed hebben gedaan bij jong en oud.

Jack Bestelt een Broertje is een heerlijke kinderfilm geworden die geschikt is voor jong en oud. Het avontuur is niet alleen erg grappig, maar ook nog eens zeer spannend voor de kinderen. De figuren zijn zeer leuk uitgewerkt en worden ook nog eens heel leuk en goed neergezet door de desbetreffende acteurs, waarbij Erik de Perik en Berend toch echt wel de blikvangers zijn naast Jack. Naast het feit dat je kinderen een zeer geslaagde middag zullen hebben, zullen de lachspieren van de ouders ook veelvuldig op de proef worden gesteld. De film vliegt qua banaliteiten nergens uit de bocht, dus voor een middag met veel grappen, grollen en avontuur is Jack Bestelt een Broertje een echte aanrader.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 juli, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek