Take 2 | Scarface

In 1931 werd de eerste versie van Scarface tegengehouden door de censuurcommissie vanwege het verheerlijken van de gangster-lifestyle en het extreme geweld. Nadat Al Pacino de film zag, belde hij zijn manager Martin Bregman om te vertellen dat hij potentie zag in een remake van de film. Met Pacino als Tony Montana verscheen deze remake in 1983 en de film heeft tot op de dag van vandaag veel invloed op de maatschappij. Met zijn prachtige oneliners, excessieve geweld, godslastering en grafische drugsgebruik staat deze remake centraal in onze rubriek Take 2. Een rubriek over remakes of films die op een andere wijze een tweede leven kregen.

Al vroeg in de preproductie werd Sidney Lumet aangesteld als regisseur. Hij bleek echter een totaal andere film voor ogen te hebben dan Bregman. Bregman stelde Brian de Palma aan als opvolger van Lumet en huurde Oliver Stone in om het script te schrijven. Saillant detail is dat Stone destijds zelf worstelde met een cocaïneverslaving. Grootste wijziging in het verhaal ten opzichte van de film uit 1932 is de tijd waarin de films spelen. De film uit 1932 speelde zich af in Chicago tijdens de drooglegging en de remake was meer gericht op de Cubaanse immigratie in combinatie met drugshandel. Hiermee werd de film middenin de actualiteit gezet. Verder is de verhaallijn in grote lijnen hetzelfde gebleven. Zo zien we de hebzucht van Tony, een geliefd zusje, een vriendin met problemen en de familieproblemen terug in beide versies.

Ter voorbereiding van zijn rol ging Pacino helemaal los om te transformeren tot de Cubaanse Tony Montana, waarbij hij hulp kreeg van Steven Bauer, de enige daadwerkelijke Cubaan, met vet accent, van de cast. Bauer werd trouwens gecast zonder dat hij auditie hoefde te doen. De casting director zag hem en wist gelijk dat hij perfect was voor de rol, iets waar De Palma en Bregman zich beide in konden vinden. Hoe anders liep dit voor Michelle Pfeiffer, die de rol van het cocaïne-verslaafde liefje van Elvira Hancock speelt. De Palma had haar gezien in Grease 2 en daardoor mocht zij in eerste instantie niet eens auditie komen doen. Op voorspraak van Bregman kreeg zij toch de rol. De andere vrouwelijke rol was die van Gina, de zus van Tony. De eerste echte rol van eveneens jonge Mary Elizabeth Mastrantonio, die ook nog aan het begin van haar carrière stond.

De film vertelt het verhaal van de opkomst en uiteindelijke ondergang van de Cubaanse bootvluchteling Tony Montana. Bij zijn aankomst in Amerika wordt hij ondergebracht in een strafkamp vol Cubaanse criminelen. Van daar werkt hij zich, samen met zijn beste vriend Manolo, al snel op in het drugscircuit van Miami. Na onvrede over een te vlot gesloten deal met zijn baas, besluit Tony om voor zichzelf te beginnen en zijn eigen imperium op te bouwen. Als hij echter zelf verslaafd raakt aan cocaïne, vervaagt zijn werkelijkheid en dreigt hij ten onder te gaan aan grootheidswaanzin en wanvertrouwd hij zelfs zijn beste vrienden. Pas dan blijkt dat hij meer vijanden heeft gemaakt dan hem lief is.

“You wanna fuck with me? You fucking with the best!”

Toen Scarface in december van 1983 in première ging waren veel recensenten negatief over de film. Ook was het direct een controversiële film, vooral vanwege het geweld en ruwe taalgebruik. Ook waren veel Cubanen het er niet mee eens dat zij afgebeeld werden als een volk dat vooral in drugs handelt. Maar ook vooraf was er al het nodige te doen om de film. Zo zou deze in eerste instantie in Miami worden opgenomen, maar werden de opnames verplaatst naar Los Angeles omdat men in Miami vreesde dat het negatieve beeld van de stad toeristen weg zou jagen. Ondanks de gematigde kritieken werd Scarface een groot succes aan de box-office en in de jaren die volgden kreeg de film steeds meer waardering waarmee de film uitgroeide tot cult-klassieker.

Scarface kreeg een Take 2. De remake werd in eerste instantie niet al te positief ontvangen, maar wist met de jaren aan populairiteit te winnen. De film staat vandaag de dag bekend als één van de beste gangsterfilms ooit gemaakt. Of Pacino in de film nou echt cocaïne snoof zal altijd een vraag blijven, maar feit is wel dat Scarface gemaakt is, midden in zijn hoogtijdagen en hij zich heerlijk kon uitleven met snedige oneliners. Soms op het randje van overacting. Het is dan ook niet voor niets dat hij het zelf zijn één van leukste rollen vindt.  

In de rubriek Take 2 verschenen eerder artikelen over: The Man Who Knew Too Much | The Departed | Ocean’s Eleven | Invasion of the Body Snatchers

12 februari, 2017

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie