Jaarlijstjes | 2020

Iedereen zal het erover eens zijn dat 2020 niet het jaar is geworden waarop we hoopten rond dezelfde tijd vorig jaar. Iedereen zal privé en zakelijk zo zijn worstelingen hebben of hebben gekend en als we ons even op de filmwereld richten is dat natuurlijk niet anders geweest. Tot tweemaal toe werden bioscopen gesloten door de uitbraak van de COVID-19 pandemie. In de korte periode dat de bioscopen wel weer open gingen, was het zonder eten en drinken ook niet bepaald als vanouds en ook het aanbod liet vaak te wensen over. Een van de grote vragen zal dan ook zijn of bioscopen deze crisis gaan overleven.

En zo zaten wij van Filmdomein ook een beetje met de handen in het haar. Het is maar waar je je druk om kan maken natuurlijk in deze tijd, maar we wilden eigenlijk wel onze jaarlijkse traditie qua jaarlijstjes voortzetten. Maar hoe doen we dit in dit unieke filmjaar? Veel (vooral grote) films die eigenlijk gepland stonden voor dit jaar werden doorgeschoven naar volgend jaar en wat we wel te zien kregen waren toch veelal de wat mindere goden die hun kans kregen in het akelig lege releaseschema. Om toch tot een representatieve lijst te komen hebben we dit jaar de opzet iets veranderd, met niet alleen een toplijst, maar ook een top 5 met films waar we het meeste van verwachten voor 2021.

Ons geluk was ook dit jaar weer dat we ondanks alles konden rekenen op onze contacten en vooral op home entertainment vlak opnieuw goed werden voorzien door diverse PR bureaus en distributeurs. Dit alles zorgde er opnieuw voor dat de cijfers van de site niet alleen met regelmaat met een flinke piek te maken kregen, maar ook de standaard wederom een stuk hoger kwam te liggen dan een jaar eerder. Met gezellig klein team, met mensen die allemaal een filmhart hebben met een sterke mening én de liefde voor schrijven delen, gaan we dan ook vrolijk door en hopen we enkel op meer bioscoopbezoeken in het nieuwe jaar!

Anders dan eerdere jaren mochten dit jaar ook releases worden meegenomen die geen bioscooprelease hebben gekregen. De gelinkte recensies zijn zoals ieder jaar ook van dat betreffende redactielid zijn.

Klik hieronder op de naam van een redactielid om direct naar zijn of haar lijst te gaan:
Axel Karsdorp | Richard Olthof

Axel Karsdorp
Eigenaar | Hoofdredactie | Eindredactie | Public Relations
   
01. 1917 – recensie
02. Sound of Metal
03. Mank – recensie
04. Weathering with You (Tenki no ko) – recensie
05. Queen & Slim – recensie
06. The Lighthouse
07. Uncut Gems
08. Tenet – recensie
09. Soul
10. The Gentlemen

Verwachtingen 2021:
01. Dune
02. No Time To Die
03. Druk
04. Top Gun Maverick
05. The Last Duel

Toelichting:
Het filmjaar begon eigenlijk zoals ieder ander jaar en met 1917 had ik al vroeg in het jaar een film die vrijwel zeker leek van een plek in mijn jaarlijst. Bad Boys for Life bleek leuker dan verwacht, maar zou nooit een serieuze kanshebber zijn. The Gentlemen zag ik vlak voor al het onheil, een heuse comeback naar topvorm van Guy Ritchie (vooral ook de fraaie verwijzing naar een klassieke scène uit The Long Good Friday maakte indruk). Maar toen brak de Corona-pandemie uit… de wereld leek even stil te staan. Voor mijn filmliefde had het echter ook een positieve kant. Zo zag ik veel films die ik ieder ander jaar wellicht had overgeslagen en kreeg ik de kans om wat films eens opnieuw te bekijken. Toch gingen de bioscopen weer open en zo kon ik tussen de lockdowns door Mank en Tenet meepakken op het witte doek, twee films die vooral op technisch vlak indruk wisten te maken.

Als ik naar de rest van mijn lijst kijk, valt op dat het vooral films zijn die op technisch vlak indruk weten te maken. Zo is Queen & Slim een gelikte Bonnie & Clyde-variant en ook het prachtige in zwart-wit geschoten The Lighthouse wist genoeg indruk te maken om de lijst te halen. Weathering with You kon ik zien met dank aan een screenerlink, waarbij ik vooral blij was dat deze in volledige HD kwaliteit geleverd werd. En wat te denken van Adam Sandler in een serieuze rol? Het leverde een ijzersterke film op. In de laatste dagen van het jaar gooide ik er nog wat kanshebbers in, wat erin resulteerde dat ook Soul en het door mij vergeten Sound of Metal op de valreep hun intrede deden. Het maakt mijn lijst zeker nog representatief, al kan je je natuurlijk afvragen of in een normaal jaar met meer concurrentie deze lijst er hetzelfde uit had gezien.

Die concurrentie had ik zelf zeker verwacht van Denis Villeneuves’ Dune en de nieuwe 007-film No Time To Die, en misschien zelfs van Top Gun Maverick, waarvan sensationele promoclips verschenen. Pas volgend jaar kunnen we daar hopelijk definitief over oordelen, want wellicht krijgen die films nog wel een schopje verder vooruit. Waar ik komend jaar zeker ook naar uitkijk zijn Thomas Vintergs’ Druk, met de geniale Mads Mikkelsen, en Ridley Scotts’ The Last Duel.

Richard Olthof
Eindredactie
 
01. 1917
02. Hamilton
03. Uncut Gems – recensie
04. Muidhond – recensie
05. Mind my Mind

Verwachtingen 2021:
01. No Time To Die
02. Spider-Man 3
03. Mission: Impossible 7
04. Godzilla vs. Kong
05. Uncharted

Toelichting:
Acht keer ben ik dit jaar naar de bioscoop geweest. Een uniek dieptepunt wat ik in jaren al niet meer gehaald heb. De reden is uiteraard vanzelfsprekend, maar als ik het getal “8” zo zie staan dan doet me dat wel wat. Een voornemen om dat getal in 2021 in ieder geval flink te verhogen. Laten we hopen dat we de mogelijkheid ook weer gaan krijgen als we het corona-virus de kop weten in te drukken. Als ik zo kijk naar de lijst met films waar ik naar uitkijk, dan zijn het eigenlijk alleen maar grote blockbuster-titels. Niet zo gek ook, want ik mis het echt: een avondje in de bios met een groot scherm, goed geluid en een goed gevulde zak M&M’s. En dat werkt toch het beste met groot Hollywood-geweld.

Terugkijkend op de lijst met films die ik het afgelopen jaar heb gezien dan zitten er, ondanks de geringe hoeveelheid, toch zeker genoeg pareltjes tussen. Zoals Axel al noemde was de film 1917 een zeer goede start, maar ook het intrigerende Muidhond van onze zuiderburen wist bijzonder veel indruk te maken. Sympathie voelen voor een pedofiel; film maakt het blijkbaar mogelijk. Ook Disney Plus, de toch ietwat karige streamingdienst van Disney, wist een zeer bijzondere productie naar haar abonnees te brengen met de indrukwekkende musical Hamilton. Zelden heb ik zo genoten van een zeer uniek stukje toneelervaring dat op camera werd vastgelegd. Zelfs voor niet-liefhebbers van het genre is Hamilton een hele dikke aanrader. Tenslotte wil ik nog de bijzondere short Mind my Mind noemen waarin we in het brein kruipen van iemand met het Asperger-syndroom. Op prachtige wijze zien we hoe iemand worstelt met de dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn. De film duurt slechts 30 minuten en is voor een habbekrats te huur via Pathé Thuis of Picl. Mocht je de film via de laatstgenoemde dienst huren, dan kun je ook meteen je lokale filmhuis steunen. Misschien geen gekke gedachte in tijdens zoals deze.

Iedereen een gelukkig en vooral veilig uiteinde van 2020 gewenst!

31 december, 2020

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie