Hollands Glorie | Woensdag

Op de regionale zender Spectrum Broadcasting gaat het nieuwe realityprogramma “Camp Slasher” van start. In het programma, dat live op tv te volgen is, moeten acht jongeren een nacht doorbrengen in het bos om zo de finish te kunnen halen. Tijdens hun nachtelijke avontuur moeten ze opdrachten uitvoeren en uit de handen proberen te blijven van een moordenaar. Wie gepakt wordt moet het spel verlaten. Uiteindelijk zal er één speler overblijven die er met het prijzengeld vandoor zal gaan. De acht deelnemers gaan vol goede moed van start, maar dan doen zich de nodige problemen voor. In eerste instantie denken de deelnemers dat deze problemen onderdeel zijn van het spel, maar al snel blijkt dat er ook een echte moordenaar rondloopt in het bos. Wat begon als een spannend avontuur, mondt al snel uit in een helse overlevingstocht waarvan het maar de vraag is of één van de deelnemers ooit de ochtend zal halen.

We hebben even flink het stof van onze rubriek “Hollands Glorie” af moeten blazen, het laatste artikel dateert alweer van juli 2019 waarin we Spetters bespraken, maar met de eerste Nederlandse slasherfilm Woensdag hebben we weer een goede reden gevonden om deze rubriek in ere te herstellen. Woensdag is alweer een oudje, de film stamt uit 2005, maar kwam recentelijk pas op ons pad door de videoreviews van De Cinemaatjes. Niet alleen omdat ondergetekende een exemplaar van de film wist te bemachtigen via hun podcast, maar ook omdat één van de twee regisseurs van Woensdag deel uitmaakt van De Cinemaatjes. Een goede reden dus om de film een keer flink onder de loep te nemen. Maar eigenlijk vooral om dit bijzondere project nog eens goed in het zonnetje te zetten.Woensdag is gemaakt door filmmakers Jean-Paul Arends (ook wel bekend van de Scribbly-strips die jarenlang verscheen in de krant Metro) en Bob Embregts die hun liefde voor het genre wilde tonen door zelf een slasher te maken. Enthousiast begonnen ze in 2002 aan het project dat steeds serieuzere vormen begon aan te nemen. Steeds meer mensen sloten zich bij hen aan, vrienden werden opgetrommeld om mee te spelen of te helpen achter de schermen en zelfs Osdorp Posse werd bereid gevonden om de film te voorzien van een titeltrack. Na een hoop schrijfwerk, lange draaidagen en nachtwerk aan de montagetafel beleefde de film op 15 juni 2005 dan eindelijk zijn première tijdens het Amsterdam Fantastic Film Festival. De film werd, mede door het voelbare enthousiasme en liefde waarmee de film is gemaakt, goed ontvangen en verscheen in oktober 2006 zelfs officieel op dvd.

Dat Woensdag is gemaakt door een groep enthousiaste amateurs en met een zeer gering budget is duidelijk aan de film af te zien. De beeldkwaliteit laat soms te wensen over, het acteerwerk is niet bijster sterk en sommige effecten komen niet helemaal uit de verf. Toch zijn het allemaal geen redenen om Woensdag kritisch gezien met de grond gelijk te maken. Voor wie namelijk verder kijkt dan zijn (wellicht verwende) neus lang is, zal een meer dan prima slasher ontdekken die verdomd solide in elkaar steekt. Vooral als je je dus bedenkt dat de film met zeer beperkte middelen tot stand is gekomen en doordrenkt is met heel veel liefde voor het genre. Liefde die zeker voelbaar is voor wie vaker zijn plezier beleeft aan een goede slasher. Woensdag maakt vooral nieuwsgierig naar wat voor film de makers zouden zijn gekomen als ze wel toegang zouden hebben tot de financiële middelen die bij een goede slasher horen. Wellicht zit dat er in de toekomst ooit nog een keertje in.

Woensdag is de eerste slasher van Nederlandse bodem die in 2005 voor een zeer gering budget is gemaakt door een groep van enthousiaste liefhebbers voor het genre. Dat de makers het met weinig geld moest doen is duidelijk aan de film af te zien. Zo is de beeldkwaliteit anno 2020 niet helemaal overeind gebleven en kun je vallen over de acteerprestaties of visuele effecten. Toch zijn ze er wel degelijk in geslaagd om een goede slasher af te leveren. Woensdag zit namelijk verdomd solide in elkaar en toont vooral heel veel liefde voor het slasher-genre en weet op sommige moment zelfs zeer verrassend uit de hoek te komen. Woensdag is er zeker niet voor de verwende kijker die helemaal prat gaat op Amerikaanse soortgenoten met een veel ruimer budget tot hun beschikking. Maar voor wie openstaat voor low-budget horror van eigen bodem kan Woensdag zomaar eens een aangename verrassing zijn!

Voor wie nieuwsgierig is geworden naar Woensdag: de film staat, zij het een beetje gecensureerd, in zijn geheel op Youtube. Klik op de video hieronder om de film te bekijken.In de rubriek Hollands Glorie verschenen eerder artikelen over: Turks Fruit | Soldaat van Oranje | Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel | De Bunker | Te Gek Om Los Te Lopen | Sint | Ciske de Rat (1984) | Makkers staakt uw wild geraas | Flodder | De Tweeling | De kleine blonde dood | Spetters

19 februari, 2021

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie