Filmdomein | Jaarlijstjes 2015

Het lijkt alweer zo lang geleden, maar het was 25 april van dit jaar dat wij officieel van start gingen met deze website. En waar wij klein begonnen, schoot alles al snel een versnelling hoger en staan wij ondertussen in de R van racen. 2015 is een goed jaar voor ons gebleken, waarbij wij al snel een grote groep trouwe volgers kregen en ook de diverse PR bureaus en distributeurs achter ons kregen. Het zorgde voor een grote lift in ons recensiemateriaal en dat zorgde er weer voor dat onze redactie uitgebreid werd. Ondertussen mogen wij rekenen op een redactie die bestaat uit zes personen die allemaal een filmhart hebben met een sterke mening én een liefde voor schrijven.

Toch hebben deze zes personen ook allemaal een eigen mening en dat kwam in de loop van het jaar regelmatig naar voren. Iets dat intern dan ook regelmatig mooie discussies opleverde. Het einde van het jaar biedt gelukkig alle kans om zelf met die mening naar voren te komen. Het is voor filmgeeks namelijk dè tijd om hun jaarlijstjes op te maken. Voor ons is dat natuurlijk niet anders.

Belangrijk om te weten is dat wij hierbij uit zijn gegaan van de Nederlandse releasedata en dat de genoemde recensies ook van dat betreffende redactielid zijn.

Klik hieronder op de naam van een redactielid om direct naar zijn of haar lijst te gaan:
Axel Karsdorp | Michel van Beek | Richard Olthof | Ingrid Karsdorp | Marc Vulker | Jantine van Lierop

Axel Karsdorp
Eigenaar | Hoofdredactie | Eindredactie | Public Relations
   
01. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
02. Mad Max: Fury Road – recensie
03. 45 Years – recensie
04. Sicario – recensie
05. Inside Out – recensie
06. Ex Machina
07. Star Wars: The Force Awakens – recensie
08. A Most Violent Year – recensie
09. Big Hero 6 – recensie
10. Straight Outta Compton – recensie

Toelichting:
De releases in het eerste kwartaal van het jaar kenmerken zich meestal met films die hoge ogen gooiden bij de awardshows en dat was in 2015 niet anders. Het zorgt ervoor dat er al vroeg in het jaar een representatief lijstje ontstaat. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) nam al direct in januari zijn plek in aan de top van de lijst om deze niet meer af te staan. Mad Max: Fury Road bleek een lust voor het oog en een ware ervaring in de bioscoopzaal. 45 Years is een ander uiterste, namelijk een film die juist heel klein is en excelleert in met name het acteerwerk. Regisseur Denis Villeneuve bouwt in een hoog tempo aan een oeuvre vol met steengoede films, waarbij Sicario zeker tot één van de beste behoort. Inside Out had weer een ingenieus script, zoals we in de beste films van Pixar zagen. Ex Machina is de eerste van drie films met Oscar Isaac in de lijst dit jaar. De film heeft een interessant script over kunstmatige intelligentie en geweldig acteerwerk. Star Wars: The Force Awakens is een film die vast in vele jaarlijstjes terug zal komen. A Most Violent Year is nog zo’n film die scoort met een sterk script en acteerwerk, wederom met Oscar Isaac dus. De lijst wordt compleet gemaakt met de spectaculaire animatiefilm Big Hero 6 en de hiphop film Straight Outta Compton die ook voor niet hiphop liefhebbers een geweldige film zal zijn.

Michel van Beek
Eigenaar | Hoofdredactie
     
01. Star Wars: The Force Awakens
02. The Walk – recensie
03. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
04. Ex Machina
05. Publieke Werken
06. Bridge of Spies – recensie
07. Bloed, Zweet & Tranen
08. Steve Jobs
09. The Imitation Game
10. American Sniper

Toelichting:
Het jaar 2015 bracht een aantal grote films met zich mee, helaas waren hieronder een aantal grote teleurstellingen. Wat te denken van Jurassic World of nog erger Fantastic Four. Toch viel er ook genoeg te genieten in de Nederlandse bioscopen, al was er toch echt maar één film waar ik echt naar uit keek: Star Wars: The Force Awakens. Deze film loste zijn beloftes gelukkig meer dan in, want zoals ik al verwacht had is het mijn onbetwiste nummer 1. Toch was er naast Star Wars zeker nog meer te genieten. De film The Walk leek mij op voorhand een saaie bedoeling, maar Robert Zemeckis schotelde een weergaloos 3D spektakel voor dat terug te vinden is op een solide tweede plaats. Maar ook de Nederlandse film deed het erg goed voor mij. Zo vinden we Publieke Werken en Bloed, Zweet & Tranen terug in mijn top 10. Als hekkensluiter zien we het door Clint Eastwood geregisseerde American Sniper, die de oorlog in de oorlog van Irak laat zien door de ogen van Chris Kyle.

Richard Olthof
Eindredactie
 
01. I Nostri Ragazzi – recensie
02. The Imitation Game
03. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
04. Jurassic World – recensie
05. Star Wars: The Force Awakens
06. Ex Machina – recensie
07. Inside Out
08. Mustang – recensie
09. Suffragette
10. Publieke Werken – recensie

Toelichting:
Het was het jaar van de revival van grote filmseries als Mission: Impossible, Jurassic Park en Star Wars, maar toch kwamen de grootste parels van dit jaar uit het filmhuis. Met stip op één staat het prachtige Italiaanse meesterwerk I Nostri Ragazzi dat losjes gebaseerd is op het Nederlandse boek Het Diner van Herman Koch. Regisseur Ivano De Matteo weet de essentie van het boek mooi naar voren te brengen met zijn filmversie. Daarnaast maakte ook The Imitation Game en Birdman behoorlijk veel indruk door hun prachtige acteerwerk en unieke stijl. Een andere verrassing dit jaar was het Franse Mustang, dat niet voor niks nog steeds in de race is voor de Oscar voor Beste Buitenlandse film. Maar naast al deze arthouse titels waren er gelukkig ook een paar Hollywood blockbusters die wel wisten te scoren. Zo liet Pixar met Inside Out maar weer eens zien dat ze nog steeds de meest originele verhalen kunnen vertellen en deed J.J. Abrams de Star Wars koorts hoog oplaaien. Uiteraard waren de dinosauriërs weer terug in het monsterachtige Jurassic World. 2015 was een mooi filmjaar, maar het waren vooral de kleine titels die dit jaar het beste wisten te scoren.

Ingrid Karsdorp
Eindredactie
   
01. The Imitation Game
02. Inside Out
03. Ex Machina
04. Big Hero 6
05. El Club – recensie

Toelichting:
Wat zijn jou topfilms van dit jaar? Als redacteur bij een filmwebsite kan je er natuurlijk niet omheen om antwoord te geven op deze vraag. En zo werd ook aan mij deze vraag gesteld. Al snel kwam ik erachter dat ik bijzonder weinig films van 2015 heb gezien. Dit jaar ging mijn aandacht dan ook vooral uit naar series. Op de valreep keek ik nog even twee films en zo kon ik dan gelukkig een representatieve top 5 samenstellen. Op de eerste plaats vinden we The Imitation Game met daarin een glansrol voor Benedict Cumberbatch. Met Inside Out leverde Disney/Pixar opnieuw een geweldige film af voor zowel jong als oud, maar één van de verrassingen van dit jaar vond ik toch wel Ex Machina. Het script zit sterk in elkaar en zet je zeker aan het denken. Op plaats vier staat Big Hero 6, opnieuw een productie van Disney. De hekkensluiter is het Chileense El Club, een film die je even moet laten bezinken om vervolgens tot de conclusie te komen dat dit een indrukwekkende film is. Op naar 2016 en daarmee naar films als The Revenant en Suicide Squad.

Marc Vulker
Redactie
   
01. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
02. The Lobster – recensie
03. Mad Max: Fury Road
04. Big Hero 6
05. 45 Years
06. Inside Out
07. Ex Machina
08. Youth
09. Beasts of No Nation
10. It Follows

Toelichting:
The Lobster is wellicht de grootste verrassing in mijn lijst. Hoe vreemd de film ook is, hij wist grote indruk op mij te maken. Net niet genoeg om Birdman van de eerste plek te verjagen. Het is ook een lijst van grote contrasten. Het bombast van Mad Max tegenover het subtiele van 45 Years met daarnaast de animatie van Big Hero 6. Ook Beasts of No Nation maakte grote indruk, vooral door de geweldige rol van Idris Elba. Het eveneens verrassende It Follows sluit de lijst.

Jantine van Lierop
Redactie

01. Mad Max: Fury Road
02. Jurassic World
03. Maze Runner: The Scorch Trials
04. Cinderella – recensie
05. Big Hero 6

Toelichting:
Ik dacht niet dat ik zoveel films had gezien dit jaar, maar gelukkig genoeg om tot een mooi lijstje te komen. De Mad Max films kunnen bij mij niet veel verkeerd doen. Ik ben dan ook een groot fan van deze films en ik ben blij dat er na al die jaren een vervolg is gekomen, een waar spektakel en een goed verhaal. Misschien ben ik bevooroordeeld, maar ik vond de film echt geweldig en zodoende staat de film op de eerste plek! Een plekje lager zien we Jurassic World. Als kind was ik doodsbang voor Jurassic Park films en nog steeds lopen bij het geluid van de grote T-rex mij de rillingen over mijn rug. Maar je wordt ouder en je geeft de film een kans. Blij dat ik dat gedaan heb, want de film is een waar spektakel geworden die je gezien moet hebben. Op plek drie de tweede Maze Runner film. Ook wellicht niet meer zo vernieuwend, maar opnieuw een erg goede film en ik kan niet wachten op het derde deel. Cinderella is een mooie en goede verfilming van het origineel, waarbij het decor geweldig is en de makers erg dicht bij het origineel zijn gebleven. Ik sluit mijn lijst af met Big Hero 6, een leuke vernieuwende animatie film die van begin tot eind je aandacht vast weet te houden.

En dat is het, de jaarlijstjes van de redactie… op naar 2016, een jaar waarvoor al de nodige (potentiële) topfilms zijn aangekondigd. Zoals altijd zullen er films zijn die aan de verwachtingen voldoen, net als dat er altijd films zijn die tegenvallen of juist positief verrassen. Hoe de kwaliteit ook uitvalt, je kan altijd op ons rekenen. Als we dan een voornemen moeten uitspreken voor het komende jaar hebben wij de hoop om de site op deze voet voort te kunnen zetten, met daarbij de steun die wij nu al hebben. Dat gezegd hebbende willen wij ook van de gelegenheid gebruik maken om onze familie, vrienden en PR-relaties te bedanken voor de steun dit jaar.

Iedereen een gelukkig en vooral veilig uiteinde van 2015 gewenst!

31 december, 2015

Meepraten over dit artikel

Eén reactie op “Filmdomein | Jaarlijstjes 2015”

  1. […] daarnaast bestaat uit Sicario en Hell or High Water die eerder present waren in mijn jaarlijst van 2015 en 2016. Get Out bleek de verrassing van dit filmjaar, door meerdere genres en thema’s op een […]

Geef een reactie