Jaarlijstjes | 2019

De tijd vliegt en we bevinden ons alweer in de laatste uren van het jaar 2019. Het was een jaar dat begon met een nieuwe sitehost. Het bleek een goede zet, want dit jaar was Filmdomein een stuk stabieler dan het jaar ervoor. Naast een afscheid van onze oude sitehost, hebben we helaas ook afscheid moeten nemen van redacteur Ingrid Karsdorp en webmaster Roel van Lierop (en ja we zijn nog op zoek; mailen kan naar pr@filmdomein.nl). Daarnaast bleek 2019 voor het vierde jaar op rij een jaar van groei, waarbij we meer dan ooit uitgebreid werden voorzien door diverse PR bureaus en distributeurs. Dit alles bij elkaar zorgde ervoor dat onze cijfers niet alleen met regelmaat met een flinke piek te maken kregen, maar ook de standaard wederom een stuk hoger kwam te liggen dan een jaar eerder. Met gezellig klein team, met mensen die allemaal een filmhart hebben met een sterke mening én de liefde voor schrijven delen, gaan we er het nieuwe jaar weer vol voor!

Toch hebben deze personen ook allemaal een eigen mening en dat kwam in de loop van het jaar dan ook regelmatig naar voren. Het einde van het jaar biedt gelukkig alle kans om zelf met die mening naar voren te komen. Het is voor filmgeeks namelijk dè tijd om hun jaarlijstjes op te maken. Voor ons is dat natuurlijk niet anders.

Belangrijk om te weten is dat wij hierbij uit zijn gegaan van de Nederlandse releasedata en dat de genoemde recensies ook van dat betreffende redactielid zijn.

Klik hieronder op de naam van een redactielid om direct naar zijn of haar lijst te gaan:
Axel Karsdorp | Michel van Beek | Richard Olthof | Marc Vulker

Axel Karsdorp
Eigenaar | Hoofdredactie | Eindredactie | Public Relations
   
01. Marriage Story – recensie
02. Joker
03. Green Book – recensie
04. Once Upon A Time In Hollywood – recensie
05. The Favourite
06. The Irishman
07. Knives Out
08. Parasite
09. John Wick 3: Parabellum
10. Avengers: Endgame

Toelichting:
Nadat Roma vorig jaar een grote stap betekende voor Netflix, wordt er dit jaar flink doorgepakt. Het resulteert erin dat niet alleen het te verwachten The Irishman van Martin Scorsese in mijn lijst terug is te vinden, maar ook het ijzersterke echtscheidingsdrama Marriage Story. Niet alleen het verhaal zit sterk in elkaar, ook de regie van Noah Baumbach en vooral het fenomenale acteerwerk van Scarlett Johansson en Adam Driver zorgen ervoor dat de hoogste trede bestegen mag worden. Het maatschappijkritische Joker vlak daaronder, waarna Green Book het podium completeert. Wat opvalt is dat al deze films gedragen worden door sterk acteerwerk. Dat geldt eigenlijk ook voor The Favourite (met een briljante Olivia Colman) en Knives Out (met een heerlijke on-Bondse Daniel Craig). Anders is dit onderin mijn lijst, met John Wick 3: Parabellum en Avengers: Endgame. Niet dat het acteerwerk te wensen overlaat, maar het zijn toch vooral de intense actie en indrukwekkende effecten die deze franchise-films zo goed maken. De nieuwste Tarantino stelde daarnaast niet teleur en het even maatschappijkritische als bizarre Parasite maken de lijst compleet. Wederom een erg mooi jaar!

Michel van Beek
Eigenaar | Redactie
   
01. Stan & Ollie – recensie
02. Joker – recensie
03. Avengers: Endgame
04. Pet Sematary – recensie
05. Green Book
06. The Professor and the Madman – recensie
07. Once Upon A Time In Hollywood
08. The Irishman
09. Yesterday – recensie
10. Richard Says Goodbye – recensie

Toelichting:
Achteraf gezien bleek 2019 een matig filmjaar, met de nodige teleurstellingen. Het was voor mij als Laurel & Hardy-fan dan ook al vroeg in het jaar dat ik de nummer 1 van mijn lijst mocht zien. Met Stan & Ollie kreeg ik een heerlijk verhaal te zien over de nadagen van het komische duo, waarbij de film met een lach en een traan werd bekeken. Daarnaast is de remake van Pet Sematary een van de meest opvallende titels in mijn lijstje en een die menigeen vast niet snel zou verwachten. Ook ik was sceptisch, aangezien het een remake betrof van een van mijn favoriete Stephen King-films begaven de makers zich op zeer glad ijs. Toch werd ik blij verrast door de subtiele kleine aanpassingen die de film maakte en de hele presentatie daarvan. Mijn lijstje besluit ik eveneens met een opvallende titel; Richard Says Goodbye, in het buitenland beter bekend onder de titel The Professor. Zoals gezegd waren er ook de nodige teleurstellingen, waarvan Star Wars: The Rise of Skywalker onmiskenbaar de grootste was. Hoewel ik echt wel genoten heb van deze afsluiter van de Skywalker-saga, was dit niet de ontknoping waarop ik had gehoopt. Laten we hopen dat 2020 een mooier en vooral interessanter filmjaar met zich mee mag brengen.

Richard Olthof
Eindredactie
 
01. Joker
02. Parasite
03. Another Day of Life – recensie
04. Das schweigende Klassenzimmer – recensie
05. Glass – recensie
06. Green Book – recensie
07. Avengers: Endgame – recensie
08. Celle que vous croyez – recensie
09. Missing Link – recensie
10. Instinct – recensie

Toelichting:
Er lijkt geen einde te komen aan de reeks superheldenfilms, maar echt een klassieker van formaat zit er tot op heden nog niet tussen. En toen was daar ineens het fabelachtig sterke Joker van regisseur Todd Phillips die liet zien wat er nog meer mogelijk is met het genre dat op dit moment gedomineerd wordt door Marvel Studios. De film voegt een hele nieuwe dimensie toe aan het overvolle genre en weet bijzonder veel indruk te maken. Zoveel zelfs dat de film terecht op de eerste plaats belandt in mijn persoonlijke top 10. Er is dit jaar overigens sowieso weinig ruimte voor grote blockbusters tussen mijn tien favorieten, want alleen Avengers: Endgame is de grootste commerciële klapper die er tussenzit. Het waren vooral de kleine films die dit jaar het meeste indruk wisten te maken zoals het Duitse “Das Schweigende Klassenzimmer” of het Poolse “Another Day of Life” die op meesterlijke wijze een documentaire wist te voorzien van een geanimeerd jasje. Meesterlijk. Net zoals “Parasite” trouwens die de tweede stek inneemt op de lijst. Volgend jaar weer meer grote blockbusters? Wie weet, maar het zijn vooral de films met een kleiner budget die op het moment weten te imponeren.

Marc Vulker
Redactie
   
01. Parasite – recensie
02. Once Upon A Time In Hollywood
03. Marriage Story
04. The Irishman – recensie
05. Avengers: Endgame – recensie
06. The Favourite – recensie
07. Green Book
08. Joker
09. The Farewell
10. The Peanut Butter Falcon

Toelichting:
In 2019 viel er genoeg te genieten op filmvlak, maar voor mij sprong alleen het Zuid-Koreaanse Parasite van Bong Joon-ho er echt bovenuit. Op satirische wijze geeft hij het enorme contrast weer tussen de rijken en de armen. Daarachter is ruimte voor de nieuwste Tarantino, Once Upon A Time In Hollywood. Niet zo sterk als zijn meest prominente werken, maar wel een prachtig vormgegeven ode aan het Hollywood van eind jaren 60. Marriage Story is een rauw en realistisch portret waarin een ogenschijnlijk gelukkig huwelijk eindigt in een vechtscheiding. Vooral het acteerwerk van hoofdrolspelers Scarlett Johansson en Adam Driver is indrukwekkend en regisseur Noah Baumbach weet overdreven sentiment te vermijden. The Favourite is een visueel oogstrelend kostuumdrama van de Griek Yorgos Lanthimos, met zijn typische absurdistische stijl die niet voor iedereen zal zijn weg gelegd. Avengers Endgame is de grote climax van tien jaar Marvel Cinematic Universe. Niet zo sterk als het ‘eerste deel’ van het tweeluik, Infinity War, maar wel een eerbiedig slot van een tijdperk. Kort achter Endgame vinden we het politieke maffia epos van grootmeester Martin Scorsese, The Irishman. Met een sterrencast van oudgedienden Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci weet hij als geen ander hoe je een dergelijk project moet ontvouwen, ook al trekt hij daar maar liefst 3,5 uur voor uit. Green Book was de verrassende Oscarwinnaar voor Beste Film afgelopen februari, een oprechte en hartverwarmende roadmovie. De onderste drie plekken in mijn top 10 van 2019 zijn ingenomen door het licht overschatte Joker, het Chinese pareltje The Farewell en het mooie ingetogen The Peanut Butter Falcon.

Iedereen een gelukkig en vooral veilig uiteinde van 2019 gewenst!

31 december, 2019

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie