De weg naar No Time to Die | No Time to Die

Toen Ian Fleming in 1953 met Casino Royale zijn eerste James Bond-roman uitbracht kon hij nooit vermoeden dat dit het begin zou zijn rond een mediafranchise rondom de gelijknamige fictieve geheimagent van de Secret Intelligence Service. Na zijn overlijden in 1964 werden niet alleen de Bondromans voortgezet, ook werden de verhalen bewerkt tot hoorspelen, strips en videospellen. Het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de films, die tezamen uitgroeiden tot een van de succesvolste filmreeksen aller tijden. Afgelopen 2 april was de eigenlijke releasedatum van No Time to Die, alweer de 25ste film in de reeks. Het is een jubileum dat uitgesteld diende te worden als gevolg van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). De nieuwe beoogde releasedatum in Nederland is nu 12 november 2020 en dat geeft ons mooi de kans om nog eens terug te blikken naar de eerdere avonturen van onze geliefde geheimagent. We besluiten de reeks met een film die in eerste instantie al in november 2019 te zien had moeten zijn, maar die vooralsnog pas voor april volgend jaar op de planning staat.

De touwtjes in handen

De ontwikkeling van No Time to Die begon vroeg in 2016, maar kreeg pas echt vorm toen Neal Purvis en Robert Wade opnieuw werden benaderd voor het script. Een voor de hand liggende keus, gezien ze aan iedere Bondfilm werkte sinds The World Is Not Enough uit 1999. Wel moesten de producenten op zoek naar een nieuwe regisseur, aangezien Sam Mendes te kennen gaf dat hij zijn zegje wel gedaan had nu. Christopher Nolan was er als de kippen bij om zichzelf uit te sluiten en zo de geruchten de kop in te drukken. In juli 2017 was de shortlist beperkt tot Yann Demange, David Mackenzie en Denis Villeneuve. In december haakte de laatste af om zich volledig te storten op Dune. Toch kwam in februari 2018 een andere naam bovendrijven; Danny Boyle. Hij had een pitch gedaan bij Barbara Brocolli en Michael G. Wilson en schoof John Hodge naar voren om het script te schrijven. De versie van Purvis en Wade werd geschrapt. Hogde zijn eerste versie kreeg groen licht en alles leek in kannen en kruiken om te gaan filmen in december 2018, tot er in augustus opeens een bericht naar buiten kwam dat Boyle en Hodge de productie hadden verlaten wegens de welbekende creatieve meningsverschillen.

Na het vertrek van Boyle was het nog maar de vraag of de oorspronkelijke releasedatum van november 2019 gehaald kon worden. Veel zou afhangen van het antwoord op de vraag of de studio binnen afzienbare tijd een opvolger kon vinden. Opvallend genoeg duurde dat niet lang; al in september werd Cary Joji Fukunaga aangekondigd. Hij was eerder al overwogen voor Spectre, maar werd min of meer in de wacht gezet toen Mendes terugkeerde. Purvis en Wade werden teruggehaald en samen met Fukunaga ontfermden zij zich over het project. Zij kregen hierbij hulp van Paul Haggis en Scott Z. Burns, die beide een rewrite deden. In een tijd van #MeToo-beweging werd Barbara Brocolli meermaals gevraagd naar Bonds’ houding ten opzichte van vrouwen, waarop zij reageerde dat ook Bond met zijn tijd mee dient te gaan en deze film dat dient te weerspiegelen. Op verzoek van Daniel Craig werd hoogstwaarschijnlijk mede hierom ook Phoebe Waller-Bridge erbij gehaald. Zij richtte zich voornamelijk op het dialoog en de karakterontwikkeling en voegde humor toe aan het script.

Casting

Direct na de release van Spectre werd er volop gespeculeerd over dat het de laatste Bondfilm met Craig was. Hij voedde die berichten door te klagen over de ontberingen die hij had moeten doorstaan en dat hij liever “zijn polsen doorsneed” dan opnieuw Bond te spelen. Er werd in mei 2016 een flink zak geld op tafel gelegd door Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, naar verluid 100 miljoen dollar, om hem toch te overtuigen nog twee Bondfilms te maken. Hij wees het aanbod echter af, wat wederom de geruchten van een afscheid voedde. In oktober van datzelfde jaar draaide Craig naar buiten toe bij; hij prees de rol en beschreef het zelfs als “de beste baan ter wereld” om Bond te spelen. Een statement dat hij vervolgens nog een paar keer zou herhalen. Wel erkende hij dat de rol veel had gevergd van zijn lichaam. Zo liep hij in Spectre nog een knieblessure op die resulteerde in een operatie. Toch zagen Craig en Broccoli nog één avontuur als een mooie kans om verschillende losse verhaallijnen uit eerdere Bondfilms met Craig af te ronden, om zo tot een emotioneel bevredigende conclusie te komen.

Al in een vroeg stadium werd gemeld dat Christoph Waltz had getekend om terug te keren als Ernst Stavro Blofeld. Hij deed dit echter wel op voorwaarde dat ook Craig zou terugkeren. Er volgde wat berichten van ontkenning, maar al in de eerste trailer die werd vrijgegeven bleek dat Waltz weer van de partij is. Daarnaast zijn er een handvol acteurs die terug mogen keren in hun rol. Hieronder uiteraard Ben Whishaw (Q), Naomie Harris (Eve Moneypenny), Jeffrey Wright (Felix Leiter) en Ralph Fiennes (M), maar ook Léa Seydoux. En dat laatste is opmerkelijk, want ondanks dat zij samen met Bond de horizon tegemoet reedt aan het eind van Spectre, zien we zelden tot nooit een Bondgirl terugkeren. Vers bloed is er ook. Wat te denken van Oscarwinnaar Rami Malek, die als terroristenleider Safin zichzelf ziet als gelijke van Bond. En dan is er nog de ondertussen veelbesproken Lashana Lynch, een 00-agente die enige tijd na de pensionering van Bond in actieve dienst kwam. Een stuk lager in de credits staat de snel opkomende Ana de Armas, die Bond bijstaat als CIA-agente en naar verluid een sleutelrol speelt in een missie.

De opnames

Het begin van de opnames stond aanvankelijk gepland voor 3 december 2018 in Pinewood Studios, maar dit werd uitgesteld tot april 2019 na het vertrek van Danny Boyle als regisseur. Er werd gekozen om op te nemen in Londen, Italië, Jamaica, Noorwegen en de Faeröer Eilanden. Voor de opnames werd voor het eerst gebruik gemaakt van 65 mm IMAX- filmcamera’s, dit op verzoek van Fukunaga en cameraman Sandgren. De productie begon zoals zovaak met de Second Unit, die in Nittedal, Noorwegen scènes vastlegde bij een bevroren meer. De hoofdcew begon officieel op 28 april 2019 in Port Antonio, Jamaica en Jamaica bleek Daniel Craig niet gunstig gezind. Hij liep een enkelblessure op tijdens de opnames en een kleine operatie volgde. De productie kwam vervolgens helemaal stil te liggen nadat een gecontroleerde explosie in de 007 Stage in Pinewood Studios de studio beschadigde en een crewlid gewond raakte.

In juni ging de crew terug naar Noorwegen om een autosequentie op te nemen langs de Atlantic Ocean Road met een Aston Martin V8 Vantage. Het zal niet de enige Aston Martin in de film zijn, want er werd bevestigd dat ook de modellen DB5, DBS Superleggera en Valhalla in de film zullen voorkomen. Eind juni keerde men terug naar het Verenigd Koninkrijk, waar opnames werden gemaakt op Whitehall, een straat in Londen, die loopt van Trafalgar Square naar het Palace of Westminster en Westminster Abbey, en de wijk Hammersmith. In juli werd vervolgens gefilmd in Schotland, in de Schotse Hoogland van Aviemore en in het omringende Cairngorms National Park. Ook werd er gefilmd in het Ardverikie House Estate, een prachtig herenhuis dat eerder te zien was in BBC-serie Monarch of the Glen, en aan de oevers van Loch Laggan.

Eind augustus verhuisde de Second Unit naar Zuid-Italië, waar ze een achtervolging filmde met een Aston Martin DB5 door de straten van Matera. Het zijn beelden die uitgebreid in de trailers voor de film terugkomen en gelijk een vertrouwd doch indrukwekkend beeld schetsen. Pas enkele weken later arriveerden ook de hoofdeenheid evenals Craig en Seydoux, om verdere scènes op te nemen in Matera en aansluitend ook in Gravina in Puglia. Men bleef vervolgens hangen in Zuid-Italië, waar in de stad Sapri onder meer opnames werden gemaakt bij het ‘middernachtkanaal’ en het treinstation van de stad. Tot slot keert Bond terug naar huis, waar op 25 oktober de laatste opnames worden gemaakt in Pinewood Studios voor een achtervolgingssequentie die zich afspeelt in Havana in Cuba. Men was eigenlijk van plan om deze opnames al in april te maken, maar de blessure van Craig gooide toen roet in het eten. Met op dat moment een releasedatum in april 2020 had Fukunaga nog bijna een half jaar voor de post-productie van de film.

Het verhaal

Het is vijf jaar nadat Bond zijn stiefbroer en aartsvijand Ernst Stavro Blofeld liet arresteren door M, waarna hij de actieve dienst heeft verlaten. Zijn oude vriend en collega van de CIA, Felix Leiter, zoekt hem echter op en vraagt om zijn hulp bij een zoektocht naar Valdo Obruchev, een vermiste wetenschapper. Als blijkt dat Obruchev is ontvoerd, moet Bond het opnemen tegen Safin, een hyperintelligente slechterik die met behulp van gevaarlijke nieuwe technologie plannen heeft die de dood van miljoenen mensen zou kunnen betekenen.

Leuke feitjes

· Safin, de schurk van de film, was oorspronkelijk bedoeld als een handlanger.
· Voor de film werden opnames gemaakt in de stad Sapr in Zuid-Italië, voor de film is echter de fictieve naam Civita Lucana aan het stadje gegeven.
· Hans Zimmer werd ingehuurd als vervanger van componist Dan Romer, die de film verliet wegens creatieve meningsverschillen in november 2019. Het is voor het eerst in de Bondreeks dat een componist is vervangen tijdens de post-productie, en tevens de tweede grote personeelswisseling na het vertrek van Danny Boyle als regisseur.
· Met haar 18 jaar is Billie Eilish de jongste artiest ooit die een themesong voor een James Bond-film heeft opgenomen. Ze kreeg hierbij hulp van haar broer, Finneas O’Connell, die zowel co-schrijver als producer is van het nummer.
· The Hollywood Reporter meldde dat het vooruit schuiven van de release MGM een kostenpost opleverde van tussen de 30 en 50 miljoen dollar aan verspilde marketingkosten. Maar, wereldwijde verliezen aan de box-office hadden meer dan 300 miljoen dollar bedraagd als de film in zijn april 2020-slot was gebleven

Uitstel op uitstel

No Time to Die stond oorspronkelijk gepland voor een release in november 2019, maar werd uitgesteld tot februari 2020 en vervolgens tot april 2020 na het vertrek van Boyle. Toch volgde nog meer uitstel, door een heel andere reden. Door de uitbraak van het Corona virus werd als eerste als de Chinese première gepland voor april 2020, vergezeld van een landelijke publiciteitstour, geannuleerd vanwege de vroege uitbraak van COVID-19 in het land. Rond maart van dit jaar was de wereldwijde verspreiding van het virus (en de verklaring van een pandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie ) echter een feit. Het was voor twee James Bond- fansites aanleiding om een schrijven te richten aan de producenten. In de brief werd gevraagd om de release uit te stellen om het risico van verspreiding van de ziekte te minimaliseren en om het commerciële succes van de film te verzekeren. Op 4 maart 2020 maakten MGM en Eon Productions bekend dat na “grondige evaluatie van de mondiale theatrale marktplaats” de release werd uitgesteld tot 12 november 2020 in het Verenigd Koninkrijk en 25 november 2020 in de Verenigde Staten. Hiermee was No Time to Die de eerste grote film die een dergelijk drastisch besluit nam naar aanleiding van de pandemie. De hoop was dat tegen die tijd alle bioscoopzalen die vanwege de pandemie gesloten waren, weer open en volledig operationeel zouden zijn. Helaas weten we ondertussen beter en in oktober werd de release van de film opnieuw uitgesteld tot 2 april 2021. Zeker is; de film is klaar. Regisseur Fukunaga heeft al laten blijken dat hij ondanks de extra tijd die hij nu heeft, niks meer zal veranderen aan de film. En dus is het nu vooral wachten en waar we in eerdere artikelen vooruit keken naar de volgende film in de reeks, is het nu vooral te hopen dat we No Time to Die daadwerkelijk in april 2021 mogen aanschouwen.

In de rubriek De weg naar No Time To Die verschenen eerder artikelen over:
#01 Dr. No | #02 From Russia with Love | #03 Goldfinger#04 Thunderball#05 You Only Live Twice#06 On Her Majesty’s Secret Service#07 Diamonds Are Forever#08 Live and Let Die#09 The Man with the Golden Gun#10 The Spy Who Loved Me#11 Moonraker#12 For Your Eyes Only#13 Octopussy#14 A View to a Kill#15 The Living Daylights#16 Licence to Kill#17 GoldenEye#18 Tomorrow Never Dies#19 The World Is Not Enough#20 Die Another Day#21 Casino Royale#22 Quantum of Solace#23 Skyfall#24 Spectre

Bonusartikelen:
Bond 17

15 oktober, 2020

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie