Jaarlijstjes | 2016

Wat gaat een jaar toch snel. Voor ons als Filmdomein ons eerste volledige kalenderjaar. Waar 2015 vooral in het teken stond van alle lijnen uitzetten, stond dit jaar in het teken van hier optimaal van te profiteren. 2016 is gelukkig een goed jaar voor ons gebleken, waarbij wij onze groep trouwe volgers week na week groeide en we uitgebreid voorzien werden door diverse PR bureaus en distributeurs. Dit zorgde ervoor dat onze cijfers niet alleen met regelmaat met een flinke piek te maken kregen, maar ook de standaard een stuk hoger kwam te liggen dan vorig jaar. Gelukkig kunnen we daarbij bouwen op onze redactie die bestaat uit een vast team van vijf personen. Mensen die allemaal een filmhart hebben met een sterke mening én de liefde voor schrijven delen.

Toch hebben deze personen ook allemaal een eigen mening en dat kwam in de loop van het jaar regelmatig naar voren. Iets dat intern dan ook regelmatig mooie discussies opleverde. Het einde van het jaar biedt gelukkig alle kans om zelf met die mening naar voren te komen. Het is voor filmgeeks namelijk dè tijd om hun jaarlijstjes op te maken. Voor ons is dat natuurlijk niet anders.

Belangrijk om te weten is dat wij hierbij uit zijn gegaan van de Nederlandse releasedata en dat de genoemde recensies ook van dat betreffende redactielid zijn.

Klik hieronder op de naam van een redactielid om direct naar zijn of haar lijst te gaan:
Axel Karsdorp | Michel van Beek | Richard Olthof | Marc Vulker | Ingrid Karsdorp

Axel Karsdorp
Eigenaar | Hoofdredactie | Eindredactie | Public Relations
   
01. La La Land – recensie
02. The Revenant
03. Arrival – recensie
04. Spotlight – recensie
05. Room – recensie
06. The Red Turtle – recensie
07. Rogue One
08. Hell or High Water
09. Captain America: Civil War
10. Elle – recensie

Toelichting:
De releases in het eerste kwartaal van het jaar kenmerken zich meestal met films die hoge ogen gooiden bij de awardshows en dat was in 2016 niet anders. Het zorgt ervoor dat er al vroeg in het jaar een representatief lijstje ontstaat. The Revenant nam al direct in januari zijn plek in aan de top van de lijst en leek deze niet meer af te staan. Regisseur Denis Villeneuve leek even voorbij te steken met zijn Arrival, maar bleef net steken op de tweede plek. Wat Arrival net niet lukte, lukte La La Land op de valreep van het kalenderjaar wel. Zo begon het lijstje definitief vorm te krijgen. Toch was het onder de top 3 dringen. Spotlight en Room hadden zich al vroeg in het jaar hoog genesteld en bleken bestand tegen box-office knallers als Captain America: Civil War en Rogue One. De lijst wordt compleet gemaakt met Hell or High Water en wat Nederlandse inbreng. Zo zien we naast Paul Verhoevens’ Elle op 10 ook de prachtige animatiefilm The Red Turtle terug in de lijst, van Michael Dudok de Wit.

Michel van Beek
Eigenaar | Redactie
     
01. Arrival
02. The Revenant – recensie
03. Nocturnal Animals – recensie
04. The Jungle Book – recensie
05. Doctor Strange – recensie
06. Hacksaw Ridge – recensie
07. Hell or High Water
08. The Hateful Eight
09. De Helleveeg – recensie
10. Creed – recensie

Toelichting:
2016 was een veelbewogen jaar waarin de absolute nummer 1 al in de eerste maand van het jaar bekend leek te zijn. De rest van het jaar kregen we natuurlijk nog veel meer geweldige films om de oren gesmeten en bij het opstellen van dit lijstje werd ik dan ook voor een flink dilemma gezet. Zo vielen geweldige films als War Dogs en Fantastic Beasts and Where to Find Them net buiten mijn top 10 lijst. Daarnaast waren er ook een aantal flinke persoonlijke teleurstellingen te verwerken, zo bleek Rogue One niet helemaal wat ik had gehoopt. Ook kregen we de teleurstelling van Batman v Superman: Dawn of Justice te verwerken en viel Suicide Squad in alle opzichten tegen. Op Nederlands gebied wist alleen De Helleveeg echt te imponeren en viel Knielen op een Bed Violen net buiten de top 10 lijst. Prooi van Dick Maas wist voor mij dan ook een absoluut diep dieptepunt in de Nederlandse filmgeschiedenis te bereiken. Waar vorig jaar nog een beetje tegenviel met zijn filmaanbod, kende 2016 meer hoogtepunten, waarvan deze tien de absolute top waren van dit jaar.

Richard Olthof
Eindredactie
 
01. Deadpool – recensie
02. Rogue One
03. Captain America: Civil War – recensie
04. Room – recensie
05. D’Ardennen – recensie
06. Beyond Sleep – recensie
07. Eddie the Eagle – recensie
08. Doctor Strange
09. The Nice Guys – recensie
10. Mal de pierres

Toelichting:
Waar het vorig jaar vrij gemakkelijk was om in ieder geval een goede top drie samen te stellen, was dat voor 2016 wel anders. Misschien ligt dat in het feit dat ik nog een paar toppers van dit jaar zoals The Revenant, La La Land en Arrival nog niet heb kunnen zien waardoor er niet echt een titel met kop en schouders boven uitstak. Feit blijft in ieder geval dat dit jaar vooral de grote blockbusters mij het meeste wisten te bekoren, maar Deadpool als absolute favoriet. De anti-held uit de stal van Marvel kwam, zag en overwon en bleef ook bij een herkijk fier overeind staan. Daarnaast knalde Edwards het jaar heerlijk uit met zijn Star Wars-titel Rogue One die dat het gevoel van de originele trilogie weer naar boven wist te halen en zelfs meedingt om mijn persoonlijk favoriete titel te worden uit het Star Wars-univerum. Maar laat ik ook vooral niet de kleine titels vergeten die mij wederom wisten te bekoren zoals Mal de pierres en Eddie the Eagle en laten we daarnaast vooral niet de topper Beyond Sleep uit eigen land vergeten. 2016 gaat voor mij persoonlijk in ieder geval niet de boeken in als het meest sterke filmjaar, dus laten we vooral hopen dat 2017 wat meer memorabele titels voort gaat brengen.

Marc Vulker
Redactie | Public Relations
   
01. The Revenant – recensie
02. La La Land
03. Room
04. Hell or High Water – recensie
05. The Neon Demon
06. Toni Erdmann
07. The Hateful Eight – recensie
08. Spotlight – recensie
09. Arrival
10. Captain America: Civil War – recensie

Toelichting:
Terugkijkend op het filmjaar 2016 waren er een aantal die vrij vroeg in het jaar hun positie in mijn top tien al zouden innemen. Maar liefst vier titels verschenen namelijk al in het eerste kwartaal van 2016. Twee van deze zijn zelfs de best bekroonde films van het jaar, namelijk The Revenant en Spotlight. Spotlight mocht de Oscar voor Beste Film in ontvangst nemen, al was het waarschijnlijk meer een waardering voor de prestaties van de gehele cast. The Revenant bezorgde DiCaprio eindelijk zijn welverdiende Oscar voor Beste Acteur en regisseur Alejandro Iñárritu mocht voor het tweede jaar op rij (Birdman, 2015) de Oscar van Beste Regisseur in ontvangst nemen. The Revenant straalt één en al klasse uit, van de oogstrelende cinematografie tot de prachtige sfeermakende soundtrack van Ryuichi Sakamoto. Geen andere film dit jaar wist voor mij deze adembenemende filmervaring te overtreffen. Al is het enigszins ironisch dat er slechts één film was die daarbij in de buurt kwam, en wel pas in de laatste maand van het jaar. La La Land verscheen vorige week in de Nederlandse bioscopen en heeft al mijn verwachtingen weten te overtreffen. De pas 31-jarige regisseur Damien Chazzele, die ons amper twee jaar geleden al omver blies met Whiplash, maakt op geheel eigen wijze een verbluffende ode aan de musicalfilms uit de jaren 50 en 60. La La land toont eveneens een grote voorliefde aan Jazz en dans, met aanstekelijke muziek en prachtige choreografie. Ryan Gosling en Emma Stone zijn op het grote doek een droomkoppel en hun chemie is bepalend voor een film als deze. Dit zal bij uitstek de grote favoriet voor de aankomende Oscars worden, en met recht!

Ingrid Karsdorp
Eindredactie
   
01. The Jungle Book
02. Zootropolis
03. Fantastic Beasts and Where to Find Them
04. Finding Dory
05. Captain America: Civil War

Toelichting:
Dit jaar heb ik mijn tijd vooral besteed aan het kijken van series als Outlander en Penny Dreadful. Aan het einde van het jaar is het dan best moeilijk om een fatsoenlijke filmjaarlijst aan te leveren. Films van Disney ging ik overduidelijk een paar keer even lekker voor zitten. Bovenaan mijn lijst prijkt dan ook The Jungle Book, een film die eer doet aan de bekende tekenfilm. Daarna zien we ook Zootopia en Finding Dory, twee films waarmee Disney opnieuw pareltjes aan hun collectie toevoegt. Op de derde plek staat Fantastic Beasts and Where to Find Them. Een film waarvan ik toch wel een beetje bang was dat deze het Harry Potter-universum om zeep zou helpen. Gelukkig bewees de film het tegendeel en ik kijk zelfs uit naar de volgende delen. Hekkensluiter is Captain America: Civil War een heerlijke actieheldenfilm waarin we de strijd tussen Captain America en Iron Man zien. Op naar een nieuw filmjaar waarin ik hopelijk een top 10 weet samen te stellen.

En dat is het, de jaarlijstjes van de redactie… op naar 2017, een jaar waarvoor al de nodige (potentiële) topfilms zijn aangekondigd. Zoals altijd zullen er films zijn die aan de verwachtingen voldoen, net als dat er altijd films zijn die tegenvallen of juist positief verrassen. Hoe de kwaliteit ook uitvalt, je kan altijd op ons rekenen. Als we dan een voornemen moeten uitspreken voor het komende jaar hebben wij de hoop om de site op deze voet voort te kunnen zetten, met daarbij de steun die wij nu al hebben. Dat gezegd hebbende willen wij ook van de gelegenheid gebruik maken om onze familie, vrienden en PR-relaties te bedanken voor de steun dit jaar.

Iedereen een gelukkig en vooral veilig uiteinde van 2016 gewenst!

31 december, 2016

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie